KAHRAMANMARAŞ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Türk Mutfağı Haftası Etkinleri Tamamlandı.

Cumhurbaşkanlığımız ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabından hareketle hayata geçirilen Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri açılışı Valimiz Ömer Faruk Coşkun ve protokol üyelerinin katılımıyla Kahramanmaraş Kalesi’nde gerçekleştirildi.

Yöresel ürünlerin sergilendiği etkinlikte konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı Kahramanmaraş yöresel mutfağının zenginliğini şu şekilde ifade etti:

“Doğasıyla, havasıyla, suyuyla ve endemik florasıyla meşhur olan Kahramanmaraş’ın sahip olduğu yaşanmışlıklarla dolu kültürel çeşitliliği nedeniyle Maraş Mutfağı kendine has lezzetler içermekte olup, bu da geçmişten bugüne çok zengin bir mutfak kültürü oluşmasını sağlamıştır.

Akdeniz bölgesinde yer alan Kahramanmaraş ili, İç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesine bağlayan bir geçiş bölgesinde olması ve geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla coğrafi işaret bakımından zengin bir potansiyeli barındırmaktadır. Maraş Dondurması, Maraş Biberi, Maraş Tarhanası, Maraş Çöreği ve Maraş sumak ekşisi ahıdı gibi tescil edilmiş ve coğrafi işaret almış olan ürünleri ülkemizde ve tüm dünyada bilinmektedir.

Kahramanmaraş'ın yöresel mutfak kültürü içerisinde tencereden sofraya sunulan özgün çorbaları, ekşili yemekleri, enfes kebapları, salata türleri, rayihalı şıraları ile sokak lezzetlerinin sağlıklı ve besleyici gıda ürünleriyle maharetli ev hanımlarının, uzman aşçıların ve ünlü şeflerin hünerli ellerinden hazırlanan yöresel mutfağın damaklara bıraktığı lezzetlerin tarifini sözlerle anlatabilmek mümkün değildir. Burada dünyaca ünlü Maraş dondurması olmak üzere gastronomi turizmi açısından zengin bir görünüm arz eden Maraş mutfağının doyumsuz lezzetlerinin ancak tadılarak ve yaşanarak anlaşılabilir bir haz olduğunu da ifade etmek isterim.” 

Program açılış konuşmasının ardından Büyükşehir Belediye Bandosu ve Maraş Türküleri dinletisi ile devam etti.

Program sonunda Vali Coşkun ve protokol üyeleri, "Anadolu’nun Mirası Soframda" İsimli Yemek Yarışmasında Türkiye 2. si olan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğrencilerine teşekkür belgelerini takdim ederek başarılarının devamını dilediler.

Türk Mutfağı Haftası etkinleri Kahramanmaraş Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Onikişubat Belediyesi, Dulkadiroğlu Belediyesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, MADO Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin katılım ve destekleriyle hafta boyunca düzenlenen yöresel mutfak ürünlerinin uygulaması, kayıt altına alınması, tanıtımı, ikramı ve bilimsel yönüyle de değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen  panel ile devam etti.





Türk Mutfağı Paneli-Kahramanmaraş.JPG