Başkonuş Yaylası, başta sümbül ve salep olmak üzere birçok endemik bitkiyi bünyesinde barındıran ve göçmen kuşların uğrak yeri olan doğa harikası bir yayladır. Köknar, sedir, meşe ve ardıç ağaçlarından oluşan orman, rengarenk çiçekleri ve endemik bitkileriyle doğal yapısını korurken geyiklere ve kuşlara da ev sahipliği yapmaktadır.
Başkonuş Yaylası 1987 yılında geyik üretme istasyonu olarak kurulmuş, yıllar sonra geyikler doğaya bırakılmıştır. Orman yürüyüşlerinde geyik gurupları ile karşılaşma ihtimali çok yüksektir.
Konaklama alanının rakımı 1325m civarındadır. Ardıç, Sedir ve Köknar ağaçlarının ürettiği oksijen sağlıklı bir ortam oluşmaktadır. Yaz ve kış aylarındaki farklı güzellikleri ile turistleri ağırlamaktadır. Yaylanın giriş kısmı A tipi mesire alanı olarak düzenlenmiştir. Bu alan sınırları içinde kır lokantası, bungalov orman evleri, spor alanları, çadır kamp alanı, karavan kamp alanı, piknik alanları, çocuk oyun alanları ve yürüyüş yolları bulunmaktadır. Kır lokantasında organik gıdalara önem verilerek keçi tereyağı, özel bal ve köy yumurtası ile organik beslenme ortamı sağlanmaktadır.
Kısa, uzun ve orta mesafeli olarak üç ayrı yürüyüş yolu sunularak misafirlerin performansına göre trekking tercihleri sunulmaktadır. Her an geyiklerle karşılaşıp unutulmaz fotoğraflar çekebileceğiniz yürüyüş yolları, bitiş noktasında da doyumsuz baraj manzarası ile sizlere ayrı bir seyir keyfi verecektir.
Konaklama alanından itibaren 4100 m yürüyerek Başkonuş Yaylası zirve noktasına (1850 m rakım) çıkıp, çevredeki muhteşem manzarayı seyrederken bulutların üzerinde olmanın keyfini yaşayabilirsiniz. İsterseniz, zirveye varmadan önce 1300 m yürüdükten sonra sağa ayrılan bir yolla 1200 m daha yürüyerek 1650 m rakımlı Sersem Yaylası’na da uğrayıp leyleklerin göç yolunda konakladıkları yerleri de görebilirsiniz.
Kaynak: http://www.baskonusyaylasi.com