Maraş, M.Ö. 64’te Romalıların eline geçmiş ve Roma İmparatoru Gaisus Caesar Agustus Germanicus’un adı şehre verilerek “Kaiseria Germanicia” olarak adlandırılmıştır. Çağın Latince, Grekçe ve Arapça kaynaklarından da anlaşılan Germanicia Mozaiklerinin, Geç Roma & Erken Bizans Dönemine ait olduğudur. (Doç. Dr. İlyas GÖKHAN, Başlangıçtan Günümüze Kadar Maraş Tarihi, s.20, 2011) Günümüzde ortaya çıkan Mozaikler, bu dönemde şehirde yaşanan siyasi, sosyal, kültürel ve iktisadi durumu da yansıtmaktadır. Mozaik tabakalarındaki tessare çokluğu aynı zamanda motiflere ince detayların verilmesini sağlamıştır. Mozaiklerdeki tasvirlerde bitkisel ve geometrik motifler, günlük hayattan seçilmiş betimlemeler ve dönemin mimari yapısını gösteren kompozisyonlar yer almaktadır. Özenli işçilikleri, tasvirlerdeki desenleri, konu ve ikonografi çeşitliliği ile kendine özgü bir karakter ve kalite taşıyan Germanicia Mozaikleri daha ayrıcalıklı konumdadır. (5. Uluslar arası Mozaik Sempozyumu Sonuç Bildirisi, 2011)
İlimiz Merkez Dulkadiroğlu ilçesi Karamaraş mevkiinde yer alan, 2007 yılı Ağustos ayında yapılan kaçak kazı ihbarı neticesinde başlatılan çalışmalarla ortaya çıkarılan Germanicia Antik Kenti Taban Mozaikleri üzerine bir dizi çalışma gerçekleştirilmektedir.
Dulkadiroğlu ilçesi Şeyhadil, Bağlarbaşı, Namık Kemal ve Dulkadiroğlu mahallelerini kapsayan 140 hektarlık alan, 2010 yılında III. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiş, Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartları belirlenmiştir.
Germanicia Mozaiklerinin yer aldığı bölgede bugüne kadar mozaik vb. tespit edilen 88 parsel, 1. ve 2. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir.
Uludağ Üniversitesi Mozaik Araştırmaları Merkezi ile yürütülen çalışmalar kapsamında; 2011 yılı Haziran ayında Kahramanmaraş'ta V. Uluslararası Türkiye Mozaik Corpusu Sempozyumu düzenlenmiştir. Kahramanmaraş Germanicia Antik Kenti taban mozaiklerini dünya litaretürüne dahil eden Uluslararası Türkiye Mozaik Sempozyumunun bildirileri, 2012 Aralık ayında uluslararası hakemli dergi olan "Journal Of Mosaıc Research'de yayınlanmıştır.
2008 yılından günümüze Germanicia mozaik alanında 46 parsel kamulaştırılmıştır. 2009 yılında başlatılan kazı çalışmaları neticesinde bugüne kadar 5 ayrı alanda 21 parselde (4250 m²) yapılan kazılarla 350 m² mozaik tabakası ortaya çıkarılmıştır. 2018 yılındaDulkadiroğlu İlçesi 2424 ada 2 ve 3 parsel, 2020 yılında ise 461 ada 4 ve 5 parsel ile 374 ada 14 parsel turizme açılmıştır.